2012. április 17., kedd

Rochefort 6

Tesztelés időpontja:

2012. április 3., Tallinn (üveges)

Egy újabb trappista sör, ezúttal a Rochefort sorozatból, annak is a legritkább tagja. A sör az Abbey of Notre-Dame de Saint-Rémy apátság falain belül készül, az intézmény nagyon közel van Rochefort városához, innen a névválasztás. A barátok 1595 óta foglalatoskodnak itt sörfőzéssel, de meglehetősen diszkrét módon, alig-alig árulva el valamit a dolgok mikéntjéről, még a hivatalos honlapjukon sem lehet sok mindent találni.

A kolostorban jelenleg nagyjából tizenöt barát él, s a főzde maga nem látogatható. A barátok háromféle sört készítenek, a Rochefort 6-ot (7,5 % alkohol, piros kupak), a Rochefort 8-at (9,2 %, zöld kupak), illetve a Rochefort 10-et (11,3 %, kék kupak). Kereskedelmi forgalomban mindegyik kapható többnyire, de a 6-ost a legnehezebb fellelni, mert ez az össztermelés 1 %-át teszi ki csupán, mivel általában csak egyszer főzik évente (a 8-assal találkozhatunk legkönyebben). A többi kolostorhoz hasonlóan itt sem cél a tömegtermelés, s a sörkészítés csupán a monostor pénzügyi hátterének biztosítására szolgál, s a profit növelése érdekében ezen az elven bizonyosan nem is fognak változtatni.

A sörök a monostor területén lévő kút vizéből készülnek, s jól jellemzi a készítés gondosságát, hogy a sörök igazán jól bírják a tárolást: pincében legalább öt évig elvannak felbontás nélkül. Én ilyen sokáig azért nem bírtam, nálam nagyjából egy évet pihent.

Kibontva rögtön meglepett, hogy milyen sötét a színe, majdnem fekete, enyhe vöröses beütéssel. Öntés közben észrevehető volt már a sűsűsége, amit enyhe habképződés követett (hamar összeomlott), majd intenzív illatok következtek. Először édeskés illat csapott meg (tán mazsola), majd újabb illatfelhők érkeztek, zöldfűszerek keveredtek karamellel, végül az orrom megnyugodott annyira, hogy már kóstolni is lehessen.



Az íze nagyon intenzív volt az első pillanattól kezdve, nem édes, nem savanyú, nem keserű, valami teljesen új és sűrű íz, szinte megfoghatatlan. A textúrája olyan jellegű, amit eddig még nem láttam, s amikor elfogyott, arra lettem figyelmes, hogy a pohár alján sötét élesztődarabkák maradtak vissza, még jó, hogy nem azonnal, és nem nagy vehemenciával estem neki. A második képen a darabkák ki is vehetők...

Sokadik sör volt aznap, egy sor elejére tenni abszolút nem jó ötlet. Most már ki fogom próbálni a 8-ast és a 10-est is...

Megjelenés 8
Íz 8
Aroma és jellegzetességek 8
Összhatás 16
Összesen 40
Régi értékelés szerint 8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése