2012. március 29., csütörtök

Очаково (Ochakovo) Premium Light

Tesztelés időpontja:

2012. március 2., Tallinn (üveges)

A kép bal szélére tessék koncentrálni (Forrás: Popsop)
Ezt a sört Halmai Csongor barátom kedves egészségére bontottam meg a jeles napon, mert neki aznap volt a születésnapja, a jó Isten éltesse ezen a fórumon is! (A sör ilyetén apropóból történő megbontásáról ugyan ő nem tudott, mert a jelzett pillanatban nem lehetett elérni, de a vénülés tényének ezúttal is örök emléket állítottunk...)

Szóval lépjünk be újra az orosz sörök univerzumába, s ha már így alakult, akkor egy teljesen új gyártóval is megismerkedhetünk. Az Очаково a legnagyobb teljesen orosz kézben lévő sörgyártó állítólag az országban, s ha hinni lehet a weboldaluknak, akkor a kvasz italok és az alacsony alkoholtartalmú italok terén övék a piacvezetői szerep. Nem csak Moszkvában van főzdéjük, másik három városban is, s a sör mellett borral és koktélokkal is foglalkoznak. A cégnél a szovjet éra legjobbjai dolgoznak, s a cég exportja több, mint harminc ország felé áramlik nap mint nap...

Érdekes módon a cég születése a moszkvai olimpiához kapcsolódik, 1978-ban alapították, elsősorban azért, hogy termékeivel a sportolók szomját csillapítsák majd...  Maga a tesztalany kb. 18 éves múltra tekinthet vissza, maga a márka 1993-ban jelent meg. A népszerűség viszonylag gyorsan nőtt, s hamarosan ez lett a moszkvai régió egyik legkedveltebb söre, és sorra hozták létre a különböző verziókat. Forgalomba került műanyagpalackokban is, ez is csak növelte a kedveltségét, sokszor piknikek alkalmával a fogyasztók a kellően nagy kiszerelést választották. Érdekes módon ezt a sört nem pasztörizálják, a hosszan eltarthatóságát hidegen történő szűréssel érik el: megfelelő sűrűségű polimer membránok segítségével a legkisebb élesztőmorzsákat (Berlinből jön) is kiszűrik állítólag a sörből...

De hogy a magam tapasztalatairól is írjak... Pohárba kitöltve kellően szépen felépített habbal találkozhatunk, az íze könnyed (light ez vagy mi...), kellemesen harmónikus. Testesség nem sajátossága, de összességében nagyon jó benyomást tett rám. Az ízében a frissesség viszi a prímet, nem édeskés, halványan a kesernyésség viszi a dominanciát. (A komló Žatec-ből (Csehország) és Hallertau-ból (Németország). Próbáljátok ki.

Megjelenés 7
Íz 6
Aroma és jellegzetességek 6
Összhatás 14
Összesen 33
Régi értékelés szerint 6,6


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése