2011. december 16., péntek

Sörgyártók bemutatása #9 - Duvel Moortgat



Forrás: Wikipedia
          A cég alapítása 1871-ig nyúlik vissza, amikor is Jan-Léonard Moortgat létrehozta farmján feleségével közösen a sörfőzdét. A századforduló környékén a Moortgat egyike volt Belgium 3000 sörfőzdéjének, sokak szerint az  volt az aranykor… Moortgat úr folyamatosan kísérletezett, néha hibákat is elkövetett, de a felsőerjesztésű sörei lassan nagyon kedveltek lettek Puurs-ban, sőt még messze azon túl is. Kis idő elteltével még a brüsszeli nagypolgárság is megkedvelte őket...


          1900-ra az üzlet nagyon beindult, és a főnök két fia, Albert és Victor is csatlakozott a családi bizniszhez. A munkamegosztás elsőrangúan működött: Albert lett a főzőmester, Viktor pedig a szállítást intézte Brüsszelbe, amit akkoriban lóval vontatta szekerekkel oldottak meg.


Forrás: Les lignes de l'Entre-Sambre-et-Meuse
          Az I. világháború nem csak rosszat hozott a belga söriparnak, a jó oldalát nézve a dolgoknak a belga sörgyártók ekkor kerültek először közelebbi kapcsolatba az angol ale típusú sörökkel, amelyek azidőtájt nagyon népszerűek voltak. Ezek sikerén felbuzdulva Albert úgy döntött, hogy létrehoz egy speciális sört, az angol szerkezetre alapozva.


          Erre nagyjából 1918 környékén került sor, és Albert úgy döntött, hogy ehhez a sörhöz csakis a leges-legjobb alapanyagokat fogja felhasználni. Ennek érdekében elutazott Skóciába, ahonnan megfelelő minőségű élesztőket remélt. Eleinte nem volt túl sikeres, a helyi sörmesterek nem nagyon akartak neki adni semmit, s szinte Odüsszeiába illő utazást tett, mire végre kapott megfelelő mintákat. És lássatok csodát, a ma használt élesztőkultúrák ugyanebből a forrásból vannak!

Forrás: La de jab cerveteca
1918 és 1923 között a két testvér csak azzal foglalkozott, hogy a kísérletezéssel megalkossák a tökéletes receptet. Az első háború végét megünneplendő, az új sört „Victory Ale”-nek nevezték el. A sörnek olyan intenzív íze volt, amely az akkori nedűk között szokatlan volt, így a sör aromájától meglepődött Van De Wouwer cipészmester így kiáltott fel: „Ez egy igazi ördög!” (Duvel-t mondott, de ez magyarul ördög, ugye.) Na ez aztán freudi elszólás volt, a sört azóta ezzel a márkanévvel forgalmazzák. Kicsit fura ez a név, annak tükrében meg mindenképp, hogy a sörfőzde a vadkatolikus flamand terület közepén van…


1958-ban aztán megkezdődött a világ meghódítása. A sör átlépte Belgium határait, és először Hollandiát hódította meg. 1960-ban a nagytestvér mellé született egy kistestvér, a „zöld” Duvel. Ezt a sört csak egyszer fermentálták, így könnyedebb sör lett az eredmény, amelynek eleinte voltak sikerei.

Forrás: Beer and heavy metal
          A Moortgat család harmadik generációja (Bert és Marcel és a két testvér, Leon és Emile) meg volt róla győződve, hogy egy különleges sörnek különleges pohárra van szüksége. A Duvel pohara lett az első tulipán pohár alapú söröspohár a ’60-as években. Az volt a cél, hogy az impozáns pohárba a teljes 33 cl-es palack tartalma beleférjen, ami sikerült is. Addig Belgiumban nem létezett ekkora söröspohár, ez volt az első, és a sör élvezetében új frontot nyitott. A kör alakú széles forma lehetővé tette a sörivók számára, hogy a Duvel ízének, aromájának teljes spektrumát kiélvezhessék, a korabeli források szerint maga volt a katarzis. A pohár tetejének szűkülése pedig segített a koncentrálásban, valamint a hab is jobban egyben maradt.


          Manapság a Duvel több, mint hatvan országban van jelen (nálunk is kapható jó kis horror áron), és továbbra is az 1923-as végleges recept alapján készül.


          No de hogy is van ez a recept?
     


Első nap: A sörfőző terem

Forrás: Flickr
A víztől eltekintve, a sör legfontosabb alapanyaga — mint azt már jól tudjátok — az árpa. Az árpát öt napig csíráztatni kell, mielőtt a forró levegővel történő szárítás megkezdődne. Ennek az eredménye a maláta. A maláta színét (és ebből következően a sörét is) a hőmérséklet határozza meg. A sörfőző teremben történik a maláta és a víz összekeverése. A sörfőzdének saját kútjai vannak, ahonnan 60 méter mélységből érkezik a víz. A malátából és vízből keletkező egyveleget aztán számos lépésben többféle hőmérsékleten tartják. A csíráztatás során keletkező enzimek segítenek abban, hogy a malátában lévő keményítőből cukor keletkezzen. Ezt követően szűréssel a szilárd anyagokat eltávolítják a cukros matériából. A főzési eljárás során különböző komlók kerülnek a sörhöz, ez adja meg a kesernyésség karakterét és a megfelelő aromát. Ehhez a folyamathoz a főzde két fajta komlót használ: a „Saaz-Saaz” fajtát Csehországból, valamint a „Styrian Golding” típust Szlovéniából. A komló eltávolítása után az anyagot lehűtik, majd mehet az egész az erjesztő edényekbe…


A második naptól: elsődleges erjesztés


Forrás. Beer Planet
A Duvel erjesztése, illetve érlelése első lépcsőben hűtött tankokban történik, mintegy 20 napig. Utána kerül elő a speciális élesztő, amely a felső erjesztésért felelős, a Saccharomyces cerevisiae cerevisiae. Az erjesztési folyamat végére az élesztő a fiatal sör tetején úszik, vékony habréteget képezve. Ezt a műveletet 20° és 26° között végzik, mintegy 4 és 8 nap közötti időtartamban. A Duvel-t a mai napig azokkal az élesztőkkel főzik, amelyeket Victor Moortgat az 1920-as években Skóciából behozott.


„Tárolás”


Azért ilyen hülyén hangzó ez a fejezetcím, mert a német lagern igére (tárolás, "lagerelés") normálisan hangzó magyar szó nem nagyon van. A lényeg az, hogy az elsődleges erjesztés után jön a „tárolási”, vagy érlelési fázis a tároló edényekben, ahol a sört -2° Celsius fokra lehűtik, elősegítve ezzel a további erjedést. Ezalatt a fázis alatt a sört naponta gondosan ellenőrzik, illetve kóstolják, ekkor éri el a nedű a kiegyensúlyozott ízt és aromát. Miután a sör  t leszűrték, készen áll a palackozásra.



Harmincadik nap: palackozás


Forrás: Beer Planet
Közvetlenül a palackozás előtt egy extra adag cukor és élesztő kerül a sörbe, ez végzi majd a másodlagos erjesztést az üvegben. A Duvelt robusztus, mindenhol lekerekített barna üvegbe töltik. Ennek az az oka, hogy védje a sört az ártalmas, fényre beinduló oxidációs folyamatoktól. Ha a napfény közvetlenül érné a sört, akkor bizony az íze rohamosan romlana.


A 33-47. napig: két hét érlelés meleg helyen


Az előző körben említett kis mennyiségű cukor és élesztő miatt a sör tehát átmegy egy második erjedési folyamaton az üvegben. Ez a folyamat a sörnek egy gazdagabb aromát ad, valamint a teste is megváltozik, teltebb ízt fogunk érezni. Ez a fázis 22° Celsius fok körüli hőmérsékleten zajlik le, a sört ekkor meleg pincében kell tartani, ahol ez az erjedés 14 napig tart.



A 48-90. napig: hat hét erjesztés hideg helyen



Forrás: bier.blog.nl
Ezután a sör már hideg helyen pihenhet, irány a pince. Itt még 42 napot kell eltöltenie, a hőmérséklet pedig 5° és 6° Celsius fok közötti. A Duvel erre beállított pincéje maximálisan 12 millió(!) palackot tud befogadni. A hideg hőmérséklet finomítja az ízeket, és érettebb aromát biztosít a sörnek. Az egész procedúra így három hónapot vesz igénybe. De ezzel nincs is gond, jó munkához idő kell...

A mellékelt képen látható felirat nagyon jól látszik az útról, amikor az ember a gyár mellett elhalad, de azért egy kicsit költői túlzás. Annyi bizonyos, hogy odabent szépen lehet hallani, hogyan duruzsolnak az erjedő sörök...


Forrás: Beer Planet

Aki meg szeretné látogatni a sörfőzdét, ne habozzon, mert érdemes. Két és fél órás programmal várják az érdeklődőket, amelyben szerepel filmvetítés, és a sörfőzde meglátogatása is. A látogatás végén lehet kóstolni is, és minden látogató kap valami kis ajándékot is. A belépő 6 euró, ami szerintem nem vészes. A mellékelt térképen látható nagyjából a sörfőzde elhelyezkedése, de pontos cím Puurs-ban:

Visitors’ centre Duvel Depot

Breendonkdorp 66

2870 Puurs

Sajnos itt is csak csoportokat tudnak fogadni, a minimum létszám 15 fő (persze lehet másokhoz csatlakozni). A túrák délután egykor, négykor és hétkor (szombaton csak két túra van, 11-kor és 2-kor), indulnak, ha összegyűlik a nép. Bővebb információ a www.duvel.be oldalon van.

Ezt a poszot most szándékosan csak magára a Duvelre hegyeztem ki, de a Duvel Moortgathoz, mint cégcsoporthoz számos brand tartozik még:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése