2011. szeptember 9., péntek

Neuschwansteiner Weihnachts-Bier

Tesztelés időpontja:

2011. szeptember 3., Tallinn (üveges)

Forrás: Bierclub.net
Ez a sör már régóta pihent a garázsban tesztelésre várva, de egyszer azért mindennek eljön a napja...  Ezért a főzetért Bavária egyik főzdéje a felelős, amelyet úgy hívnak, hogy Höss főzde, s nem elítélhető módon ők rendelkeznek angol nyelvű honlappal is, nem csak némettel...

Hogy magának a gyárnak a sörei honnan erednek, arról a fenti honlap olyan ködösen fogalmaz, hogy annál ködösebben már nem is lehet. Felemlegetik II. Ludwig király nevét is, de hogy igazából mi a kapcsolat őközötte és a söreik között (azon kívül, hogy tán kóstolta őket, vagy nem), a bánat se tudja...

De térjünk rá a tesztalanyra. Ez a karácsonyi sör sok társához hasonlóan sötét színű malátából készül. Szezonális termék természetesen, szeptembertől november végéig főzik. Nekem valamikor február táján sikerült hozzájutnom itt Tallinnban, azóta pihenőn volt, mint már írtam. Elméletileg 12 hónapot bír ki üvegben minőségromlás nélkül, de ha őszinte akarok lenni, akkor ez a nedű bizony a zeniten már túl volt. Így némileg igazságtalan lesz az értékelés, sokkal jobb eredmény született volna, ha a tesztre márciusban, vagy még korábban került volna sor, de hát mit csináljunk, ez van...

A sör szárazanyagtartalma 12.6 %, alkoholtartalma pedig 5.2 %. Az alkoholtartalom nem érződik, a szárazanyag viszont annál inkább, megfelelően tömény érzetet kölcsönöz az italnak. A színe opálosan barna (bár inkább amber), a habképződése a korához képest mérten egész jó. Sajna az íz elég tompa, nem nagyon nyújt kimagasló élményt. Tán majd a következő szezonban...

Megjelenés7
Íz5
Aroma és jellegzetességek6
Összhatás11
Összesen29
Régi értékelés szerint5,8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése