2011. május 5., csütörtök

Orval

Tesztelés időpontja:

2009. május 24., Brüsszel

Forrás: Atomium
Az az igazság, hogy már 2009 előtt is kezembe került egy ilyen üveg, 2006. januárjában, de akkor még nem vezettem tesztnaplót, így erről nincsenek emlékek. Nézzük hát a 2009-es benyomásokat először:

A mostani teszt egyik legjobb söre! Egyszer régen, kiforratlan koromban ittam már egy ilyet, de akkor nem ízlett. (Igaz, akkor még minden pilzenitől különböző sörrel hadilábon álltam.) Én kicsit jobban lehűtöttem, mint ahogy a gyártó ajánlja (12-14 fok körül kéne inni), de nem bántam meg. Nincs túláradó trappista íze, a fűszerek visszafogottak (ha egyáltalán vannak, mert a gyártó oldalán található leírás mélyen hallgat róla), csak ilyet iszok mostantól???? Sajnos nálunk idehaza nem nagyon árulják, de majd körülnézek. A palack 33 cl-es, az alkoholfok visszafogott (6,2 %), az ár pedig kicsit átlag feletti (1,17 euró), de megéri. Az osztályzat 9-es.

Azt hiszem nem tévedtem nagyot elsőre sem, de nézzük a visszakóstolásokat:


2010. január 11., Brüsszel

Hát akkor kóstoljuk vissza ezt is. Az a helyzet, hogy a kagylóhoz nem jó. Önmagában egy kiváló sör, de most akkor rendeltem, amikor a Charles Quint már elfogyott, de még volt mit enni. Amikor az étek már diffundálódott a beleimbe, és a pohár még félig volt, vártam egy kicsit. Lehet, hogy ennek köszönhetően, lehet, hogy a hőfok emelkedése miatt, a sör mindenképpen feljavult. Simán megütötte a 7-es szintet, de tán jobbat is... No mindegy, most legyen 7.

2011. április 17., Tallinn

Forrás: First State Brewers
Ez az utolsó kóstolás, de hogy nem az utolsó, annyi bizonyos. Sok információ nem volt magáról a sörről az előző tesztelírásokban, most egy kis pótlás következik. Annyi már kiderült, hogy ez az egyik trappista sör, egyike azon keveseknek, amelyeket valóban egy apátság készít. Csapolt verzióban ne keresse sehol senki, egyszerűen nem létezik. Sokak nagy kedvence (többek közt Michael Jackson is nagyon szerette, pedig ő aztán ritkán nevezett meg kedvenc sört, ki nem állhatta a "Mi a kedvenc söre?" típusú kérdéseket...), és sokan meg is próbálták már leutánozni. Közülük legtöbben az óceán túloldalán találhatók, ha valaki körülnéz a Szakirodalom rovatban oldalt, találhat erre nézvést némi útmutatást. Még azzal is próbálkoztak egyesek, hogy az élesztőt kivonják valahogy a sörből, próbálkoztak a már majdnem kifogyott üveg utolsó cseppjeitől kezdve mindennel, de reménytelen. Hogy a sör maga hogyan készül, arról részletes leírás olvaható az apátság weboldalán, de egyszer majd rögtönzök itt róluk egy bejegyzést, ez biztosra vehető....

Most pedig térjünk rá az utolsó tesztelés élményeire: egyesek szerint zöldfűszeres ízt lehet érezni, óriási hab alakul ki, amely egyesek szerint a belga söröknek nem sajátossága, de ennél a sörnél is megmutatkozik, hogy mekkora nagy marhaság ez. A szín bámulatos, aranyszínben pompázik a nedű (szerencsére már hozzá illő poharam is akad itthon). Az ízében kiegyensúlyozott a kesernyésség, egyszerűen nagyszerű. Fiatal példánnyal volt dolgom, alig egy éves volt, de 5 évig nyugodtan lehet fogyasztani...

Megjelenés9
Íz10
Aroma és jellegzetességek9
Összhatás18
Összesen46
Régi értékelés szerint9,2

Végezetül néhány videó:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése